Roda de premsa. Presentació i anàlisi de resultats de la recerca: Formació universitària sènior. Informe sobre l’impacte social en l’estudiantat

andres

Quan

14/09/2021    
10:30 - 12:00

On

Tipus d'esdeveniment

Loading Map....

RODA DE PREMSA (VIRTUAL I PRESENCIAL)

Presentació i anàlisi de resultats de la recerca:
Formació universitària sènior. Informe sobre l’impacte social en l’estudiantat

  • Els programes universitaris sènior milloren la salut física i mental alhora que beneficien la vida social i cultural dels majors de 50 anys
  • Les dones d’aquesta edat, que tradicionalment van tenir menys oportunitat per anar a la universitat quan eren joves, són majoria en aquests programes perquè estudiar les allibera dels mandats de gènere imposats socialment i millora l’autoestima
  • El 6% de la població universitària són estudiants majors de 50 anys
  • Es tracta de la primera recerca d’aquestes característiques que es fa en totes les universitats de parla catalana i on han participat gairebé un miler d’estudiants majors de 50 anys.

 

La roda de premsa es podrà seguir de manera presencial  o bé a través de la plataforma telemàtica Zoom per les persones que s’hagin inscrit prèviament*

Hi intervindran:

  • Montserrat Garcia-Oliva, investigadora principal de la recerca. Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull
  • Ignasi Casadesús i Olucha, secretari executiu de la Xarxa Vives
  • Joan-Andreu Rocha, degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull

També comptarà amb la presència de la resta de l’equip de recerca de l’informe: Elena Requena Varón, Marta Ausona Bieto, Irene Fernández Juncosa de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull.

 

Cada mes de setembre, milers d’universitaris i universitàries inicien el curs acadèmic. Ara bé, lluny de la imatge més habitual d’un o una jove universitària, es troba un col·lectiu d’estudiants menys conegut però que cada cop incrementa la presència als passadissos de les universitats: les persones majors de 50 anys que participen en programes universitaris de gent gran. Com són? Per què decideixen matricular-se a la universitat? Quin és l’impacte que té la formació universitària en la qualitat de vida de les persones majors? Aquestes són les respostes que aporta el primer informe que s’ha fet sobre la població sènior en 17 universitats de parla catalana de la Xarxa Vives d’Universitats.

«Formació universitària sènior. Informe sobre l’impacte social en l’estudiantat» és una recerca duta a terme per la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull per a la Xarxa Vives, en relació al col·lectiu de 18.000 estudiants que cursen programes formatius sènior als centres universitaris de Catalunya, País Valencià, les Illes Balears i Andorra.

Aquests programes tenen per objectiu promoure l’envelliment actiu, garantir el dret a una educació per a tothom en totes les etapes de la vida, millorar la qualitat de vida de la gent gran i facilitar que aquest col·lectiu seguisca sent un agent actiu i participant de la societat.

La recerca presenta, en primer lloc, una radiografia sobre els programes universitaris sènior, les principals xifres i característiques d’aquests, així com el perfil de l’estudiantat. En segon lloc, la investigació demostra que, a més de beneficis en la salut física i mental de les persones, aquests programes formatius cobreixen necessitats intel·lectuals, culturals i socials, acomplint una funció inclusiva i retornant a les persones grans els seus drets de plena ciutadania. Al llarg de la recerca, les autores identifiquen també biaixos de gènere i formatius que afecten a aquesta part de la població universitària i que cal corregir des de les universitats.

Per què un informe sobre la formació universitària sènior?

  • Entre els anys 2000 i 2050, la proporció d’habitants del planeta majors de 60 anys es duplicarà i passarà de l’11% al 22%. En termes absoluts, aquest grup d’edat passarà en el transcurs de mig segle dels 605 milions als 2.000 milions (OMS).
  • El deteriorament físic i psíquic, i la proximitat de la mort en les darreres etapes de la vida, condueixen a la marginació o exclusió social de la gent gran.
  • Tanmateix, la vellesa pot esdevenir una etapa vital socialment productiva si les persones desenvolupen tasques socials i intel·lectuals que, en última instància, prevenen l’aparició de malalties i alteracions funcionals i/o cognitives, tot allargant la qualitat de vida.
  • Per tant, i segons l’IMSERSO, una petita inversió en l’educació per als sèniors pot significar un estalvi important en la despesa destinada a la dependència i a la salut en un futur.
  • Una de les funcions de la universitat és la difusió del coneixement i la cultura a través de l’extensió universitària i la formació durant tota la vida.

Per a més informació:

Jesús Martínez
Cap de comunicació
Xarxa Vives d’Universitats
626 570 850

Àrea de Premsa – Fundació Pere Tarrés
Isabel Vergara / Núria Segura
Tel.: 93 430 16 06 / Mòbils: 669 84 41 75 / 619 16 52 82
premsa@peretarres.org

 (*) Es podrà assistir a la roda de premsa de manera presencial prèvia confirmació a través d’aquest formulari. Per tal de seguir la normativa sanitària vigent i guardar les distàncies de seguretat necessàries, només hi haurà 10 llocs disponibles. Les places presencials s’atorgaran segons l’ordre d’arribada de sol·licituds. Les persones que assisteixin a la roda de premsa hauran de portar mascareta. Hi haurà gel hidroalcohòlic a disposició dels assistents.