Imatges: © Henar Velàzquez. Termcat
Barcelona, Castelló de la Plana, Palma.- 20/03/2012.- L’Auditori de la Pedrera, a Barcelona, es va omplir de gom a gom, amb més de 200 persones, per a l’acte de presentació per part del Centre de Terminologia Termcat de l’edició en paper del Diccionari de neurociència (consulteu l’edició en línia), que recull més de 2.000 denominacions catalanes. El diccionari ha estat elaborat per un equip d’experts de diverses universitats, entre els quals destaquen Antoni Valero, autor principal, i Xavier Navarro i Josep Reig, autors especialistes i coordinadors científics de l’obra. El Termcat ha assumit la direcció global del projecte, amb la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats i el suport de l’Obra Social de CatalunyaCaixa i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
El president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, va participar en l’acte i va recordar que la llengua catalana «és una de les raons de ser de la Xarxa Vives, la porta comuna que ens convida a col·laborar en diferents àmbits de col·laboració entre les institucions d’educació superior que conformem la regió Vives».
Al seu torn, Rosa Colomer, directora del Termcat, ha destacat el valor pràctic i simbòlic del diccionari, dedicat a una disciplina d’avantguarda generadora de nous termes que s’han estudiat amb profunditat i s’han fixat en català. Josep Reig i Xavier Navarro, coordinadors científics de l’obra, han parlat de la transversalitat i l’ampli abast de la neurociència, i del complex treball en equip que ha fet possible que l’obra hagi vist la llum. Per la seva banda, Salvador Garcia, director de l’Àrea de Coneixement de l’Obra Social de CatalunyaCaixa, ha remarcat el suport de la institució a aquesta important iniciativa en l’Any de la Neurociència. També han intervingut en l’acte Francesc Sancho, secretari d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut; Xavier Solà, secretari general del Departament de Cultura, i Jordi Montaña, president de la Xarxa Vives d’Universitats.
Les denominacions incloses en aquest volum s’acompanyen de la definició i equivalents en castellà i anglès. L’obra està organitzada d’acord amb una estructuració temàtica en què tenen cabuda, per exemple, la neurociència estructural, la neurobiologia cel·lular i del desenvolupament, la neurobiologia molecular, les neurociències clíniques i la neurociència computacional. La neurociència és un àmbit multidisciplinari que s’ocupa de l’estudi del sistema nerviós, des dels aspectes més bàsics, moleculars i cel·lulars, fins als de major complexitat, com els processos mentals o el comportament.