Carme Kaar Alfonsetti
Font: Biblioteca de Catalunya. Barcelona
Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 18.03.2011.- El Diccionari Biogràfic de Dones ens presenta avui un recull d’històries de dones pacifistes dels territoris de parla catalana coma ara les de Carme Kaar i Rosa Roig.
Carme Kaar Alfonsetti, va ser periodista, escriptora i musicòloga. Va dirigir i impulsar la revista Feminal i aconseguí una qualitat de contingut i de presentació ben notables. Aquesta revista, amb aparició puntual cada quart dissabte de mes, va comptar amb les veus femenines més potents de principis de segle, com Dolors Monserdà, Agnès Armengol, Felip Palma (pseudònim de Palmira Ventós), Maria Domènech, Sara Llorens, Joaquina Rosal, Mercè Pedrós, Isabel Serra i la Comtessa de Castellà. Es sentia especialment concernida pel catalanisme, el pacifisme i el feminisme. El 1921 va impulsar l’associació Acció Femenina i el 1931 va signar el manifest que demanava al president Macià el vot per a les dones. Amant de la llibertat i del pacifisme, amb la Guerra Civil, el franquisme i la Segona Guerra Mundial va quedar profundament afectada. Es va anar apagant fins que va morir, a la seva casa de Sarrià, sense cap reconeixement a la seva obra.
D’altra banda, Rosa Roig Soler, pedagoga, krausista i feminista, va ser de les primeres professores que s’incorporà a l’Escola Normal de Mestres de Palma. Va ser una ciutadana molt activa i formà part de l’associacionisme cívic de Palma. Publicà articles de divulgació científica i de temes d’actualitat a la premsa mallorquina i impartí conferències. Defensà el pacifisme com un valor femení que les dones havien d’aportar a l’educació i a la política però finalment va ser depurada, desterrada i sotmesa a dos consells de guerra pel franquisme.
Aquesta és només una mostra de la riquesa històrica que el Diccionari Biogràfic de Dones posa a disposició de tothom que n’estiga interessat, de les més de 600 vides, moltes d’elles indèdites, de grans dones dels territoris de parla catalana.
El DBD va ser impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consell de Mallorca amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació. En la seua elaboració, a càrrec de la Xarxa Vives, han treballat investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i de gènere.