El DBD ret homenatge, en el Dia Internacional de la Dona, a la tasca de dones destacades dels territoris de parla catalana

Anna Canalias Mestres
Font: Biblioteca de Catalunya. Barcelona

 

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 08/03/2011.- En el Dia Internacional de la Dona destaquem 29 feministes incloses al Diccionari Biogràfic de Dones, que han dedicat la vida a lluitar per la igualtat dels drets de les dones, i el reconeixement a la tasca de moltes d’elles, que sovint han hagut de realitzar a l’ombra.

Com a exemple d’aquestes lluitadores pels drets femenins trobem a Anna Canalias Mestres, que fou escriptora, pedagoga i feminista. Publicava articles feministes a la premsa mallorquina on ressaltava la necessitat de la intervenció femenina en l’elaboració de les lleis i, per tant, l’accés al sufragi. Anna i un grup de dones fundaren a Palma una associació feminista i organitzaren actes culturals i cursos de taquigrafia, de tall i confecció, etc.

Un altre exemple és Rosa Viñals Lladós, cirurgiana i llevadora. Va ser directora de la revista quinzenal «La Mujer y la Higiene», que es començà a publicar el dia 1 de novembre de l’any 1905. A la revista es recullen diversos debats, entre els quals cal destacar el debat entorn a l’avortament. El primer article sobre aquest tema a la revista rep el nom de «Por la justicia», i en ell es fa ressò d’una denúncia feta per un alcalde de barri contra una llevadora que va practicar un avortament. Als articles de la revista dedicats a aquest tema s’analitzen les causes que pot dur a una dona a decidir avortar i fa responsable d’aquesta decisió a la societat i a l’estat.

D’altra banda trobem a Francesca Vidal Tous, que va ser vocal de la primera associació d’obreres cosidores mallorquines anomenada, «La Virtud Social» des de la que reclamaren el dret al treball i a un salari com el dels seus companys masculins, que els hi permetés viure independentment, sense comptar amb l’ajut dels pares. També reivindicaven per a la dona un nou rol dins de la família perquè deixàs de ser propietat del marit o del pare.  A més, fundà amb altres feministes una escola dins la Unió Obrera Balear (UOB) per combatre l’analfabetisme de les treballadores.

Aquesta és només una mostra de la riquesa històrica que el Diccionari Biogràfic de Dones posa a disposició de tothom que n’estiga interessat, de les més de 600 vides, moltes d’elles indèdites, de grans dones dels territoris de parla catalana.

El DBD va ser impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consell de Mallorca amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació. En la seua elaboració, a càrrec de la Xarxa Vives, han treballat investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i de gènere.