Carme Kaar Alfonsetti
Font: Biblioteca de Catalunya. Barcelona
Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 21/09/2012.- En el Dia Internacional de la Pau destaquem les biografies de Àngela Graupera, Carme Kaar Alfonsetti, Rosa Roig Soler, Clemencia Jaquinet i Rosa Lavinya Carreras, dones que inclou el Diccionari Biogràfic de Dones, que han esdevingut un referent per la seua vida i trajectòria als moviments pacifistes dels territoris de parla catalana.
Com a exemple d’aquestes dones emblemàtiques trobem a Àngela Graupera (1890 – 1930). Va ser infermera de la Creu Roja durant la Primera Gran Guerra (1914-18) a Sèrbia des d’on va començar a enviar articles i es va convertir potser en la primera corresponsal de guerra espanyola a Las Noticias de Barcelona. Durant els anys de la Dictadura de Primo de Rivera (1923-1931) va fer diverses conferències en cooperatives, escoles racionalistes i ateneus obrers a la comarca del Maresme i Badalona. Segons Acció Cooperatista va viure més d’un any a Bèlgica i va retornar a Catalunya en els anys finals de la dictadura. Graupera va escriure més de trenta títols on fa especialincidència en les temàtiques femenines: mares solteres, fills orfres, problemes de feina, etç.
D’altra banda, el DBD ens mostra també l’exemple de Karme Kaar Alfonseti (1865 -1943). Va ser periodista, escriptora i musicòloga. Des del seu treball periodístic i la seva praxis vital va maldar sempre per aconseguir la igualtat entre homes i dones i per engrescar les dones cap a una formació que les capacités professionalment. El 1913 va fundar i dirigí La Llar, una residència per a professores i estudiants, el 1921 va impulsar l’associació Acció Femenina i el 1931 va signar el manifest que demanava al president Macià el vot per a les dones. Amant de la llibertat i del pacifisme, amb la Guerra Civil, el franquisme i la Segona Guerra Mundial va quedar profundament afectada. Es va anar apagant fins que va morir, a la seva casa de Sarrià, sense cap reconeixement a la seva obra.
Aquesta és només una mostra de la riquesa històrica que el Diccionari Biogràfic de Dones posa a disposició de tothom que n’estiga interessat, de les 655 vides, moltes d’elles indèdites, de grans dones dels territoris de parla catalana.
El DBD va ser impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consell de Mallorca amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació. En la seua elaboració, a càrrec de la Xarxa Vives, han treballat investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i de gènere.