21.02.2025. Per celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna i el seu vint-i-cinqué aniversari, ens complau anunciar el guanyador del Concurs de Realitat Virtual ECCA. Aquest concurs, impulsat per la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD, singles en anglés), ha tingut com a objectiu reunir estudiants de diferents comunitats lingüístiques per celebrar la diversitat lingüística d’Europa, on entre 40 i 50 milions de persones parlen una de les 60 llengües regionals del continent. L’objectiu del projecte era que els estudiants desenvoluparen una història i un guió centrats en la interacció entre tres llengües representades a la NPLD i la cultura que s’hi ha desenvolupat al seu voltant. El guanyador del concurs veurà la seua història presentada a través d’un dispositiu de realitat virtual. Amb participants de diferents comunitats lingüístiques d’arreu d’Europa, el Concurs de Realitat Virtual ECCA ha estat, sens dubte, un èxit en la sensibilització sobre les llengües representades a la NPLD entre estudiants de tot el continent.
El jurat de la competició ha seleccionat la història que mostrarà la diversitat lingüística a través de la realitat virtual i contribuirà a unir comunitats internacionals. Es van rebre moltes propostes per a debatre, i va ser un plaer veure la creativitat dels estudiants que van participar en aquest concurs explorant les diferents llengües i cultures d’Europa.
Per exemple, el jurat va quedar especialment impressionat amb el treball dels estudiants de Gal·les, que van abraçar completament el tema de la fantasia i el van combinar amb un viatge per Europa, oferint una experiència visual excel·lent per a un dispositiu de realitat virtual. Les propostes rebudes de la comunitat ladina també van proporcionar al jurat molt a considerar a l’hora de prendre la decisió final. En particular, la proposta finalista de la comunitat ladina va crear un argument original que incorporava tradicions culturals de Bretanya, Galícia i la Vall de Fassa en una història que transportava el lector per diferents paisatges d’Europa. Les propostes finals basques es van centrar en la importància de continuar utilitzant les llengües regionals i en la incorporació de les paraules de Joxan Artze a la seua història, creant així un relat amb un fort fil conductor de caràcter moral.
Tanmateix, el jurat va quedar més impressionat amb la proposta dels estudiants de l’escola catalana Vedruna Palamós i la seua història El tren de les llengües. Aquesta història descriu un viatge per Europa que incorpora elements visuals potents i transmet un missatge important sobre la promoció de l’ús de les llengües regionals d’Europa i l’orgull que ha de sentir cada parlant en fer servir la seua llengua.
El Dia Internacional de la Llengua Materna és el dia perfecte per celebrar l’increïble treball que han fet aquests estudiants per destacar i celebrar la diversitat lingüística d’Europa i unir-ne les comunitats lingüístiques. Volem agrair la feina a tots els participants d’aquest concurs, tant als membres del jurat com als estudiants que han fet possible aquest projecte i han ajudat a prendre la difícil decisió de triar quina història es presentaria en realitat virtual.
Una vegada més, volem felicitar els estudiants que han escrit la història El tren de les llengües per haver guanyat aquesta competició, i esperem amb il·lusió treballar amb ells per presentar la seua història a través d’un dispositiu de realitat virtual.