- Adreçat a professorat i estudiants de les universitats de la Xarxa Vives, així com a investigadors d’universitats estrangeres vinculades a programes de l’Institut Ramon Llull
- S’accepten treballs de fi de grau (TFG), de màster (TFM), tesis doctorals, articles, llibres i capítols de llibre que tractin sobre la diversitat lingüística
- El premi Jesús Tuson és una iniciativa del Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona i de la Xarxa Vives d’Universitats
03.02.2025. El Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona i la Xarxa Vives d’Universitats convoquen la setena edició del premi Jesús Tuson, un reconeixement a la recerca sobre diversitat lingüística. L’objectiu del premi és promoure la recerca i la transferència de coneixement del patrimoni lingüístic de la humanitat, alhora que recordar i reconèixer la tasca del professor i acadèmic Jesús Tuson per donar a conèixer i fer respectar la diversitat lingüística del món. El guardó està obert a professorat i estudiants de les universitats de la Xarxa Vives, així com a investigadors d’universitats estrangeres vinculades a programes de l’Institut Ramon Llull. Poden optar-hi treballs acadèmics de diferents formats: treballs de fi de grau (TFG), de màster (TFM), tesis doctorals, articles, llibres i capítols de llibre, sempre que tracten la diversitat lingüística com a objecte d’estudi. Els treballs poden presentar-se en qualsevol llengua, però caldrà aportar-ne una traducció completa al català.
El termini per a la presentació d’obres inclou els treballs publicats o defensats entre 2022 i 2024. El guanyador o guanyadora rebrà un premi de 1.000 euros. En cas que el treball tinga diversos autors, l’import es distribuirà equitativament, llevat que els mateixos autors acorden una altra distribució.
Les bases completes i els procediments de sol·licitud es poden consultar a través del web www.vives.org/tuson.
El Premi Jesús Tuson s’ha consolidat com una referència en l’àmbit de la recerca sobre llengües, com ho demostren les obres premiades en edicions anteriors. Alguns dels treballs guardonats en anys anteriors inclouen:
- La traducció de literatura ídix moderna: la judeïtat ídix i el trasllat d’endònims de Joan Ferrarons i Llagostera (Universitat Autònoma de Barcelona, 2024).
- Construcció de la interculturalitat a l’aula a partir de tres contes breus d’Eshek Tarazona Veda (Universitat Rovira i Virgili, 2023, ex-aequo).
- Descripció fonològica del yamalero, la llengua dels yaruro de les Planes Orientals de Colòmbia de David Ginebra Domingo (Universitat Autònoma de Barcelona, 2023).
- Presència i ús del valencià en l’àmbit comercial de Yaiza Pérez Alonso (Universitat de València, 2022).
- Llengua, política i identitats de Giovanni Pelegi Torres (Universitat de València, 2021).
- Llengua i Estat. Suïssa i Espanya davant la diversitat lingüística de Vicenta Tasa Fuster (Universitat de València, 2020).
- Documentació de la llengua Alta: gramàtica, textos i lèxic d’Alexandro Xavier García Laguía (Universitat de Barcelona, 2019).