- La II Trobada de Rectors i Rectores de la Xarxa Vives d’Universitats, organitzada per l’Institut d’Estudis Catalans, aborda la relació amb el territori
17.12.2024. L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha celebrat la II Trobada de Rectors i Rectores de la Xarxa Vives d’Universitats. Oriol Nel·lo, geògraf i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans, ha conduït el debat a partir d’una presentació en la qual ha mostrat dades sobre com les universitats constitueixen avui un dels principals actius socials i econòmics dels territoris en què estan ubicades. Ha constatat que les universitats són un dels equipaments més ben valorats i que els territoris pugnen per a tenir-les a prop. Al mateix temps, les universitats necessiten serveis i infraestructures en el seu entorn, de tal manera que la seva presència requereix el suport de les polítiques urbanes; sobretot d’habitatge, mobilitat, comerç i serveis, entre d’altres.
El tema central d’aquesta II Trobada ha versat sobre aquesta relació entre universitat i territori, en un moment en què bona part de les universitats de la Xarxa Vives estan emprenent actuacions destinades a millorar la seva relació amb l’entorn en què es troben inserides. El públic assistent va constatar com les universitats han anat adquirint nous rols des de la seva creació: van començar amb la docència; després s’hi va afegir la recerca, per arribar a la transferència de coneixement al segle passat i, actualment, se’ls demana que tinguin incidència social i cultural en el territori on es troben.
Uns altres aspectes tractats, en els tres eixos de debat que es plantejaven, són:
- a) L’impacte social, econòmic i cultural
— La qualificació de la població i el pes dels estudiants universitaris i els titulats superiors sobre
el total de la població del territori proper.
— La resposta als requeriments del mercat de treball.
— La transferència de la recerca a l’activitat econòmica i el sector públic.
— La irradiació cultural i lingüística de les universitats.
- b) Els requisits territorials i urbans de les universitats
— La qüestió de l’habitatge del personal docent, discent i de serveis.
— La mobilitat quotidiana, estacional i internacional dels universitaris.
— Els requisits i les alteracions produïdes en els teixits comercials.
— Les demandes de serveis.
- c) Els models d’implantació territorial de les universitats
— Els models de campus compacte i dispers.
— Les ubicacions centrals i perifèriques.
— Les xarxes territorials d’universitats.
— La presència de les universitats en l’espai digital.
La trobada de rectors i rectores a l’IEC es consolida com un esdeveniment anual. En la trobada de l’any passat, es van demanar accions per a garantir que la llengua catalana augmentés pes a la universitat en la recerca i divulgació.