Les universitats de la Xarxa Vives celebren la ‘Setmana de l’Accés Obert’ amb més de 2.000 títols disponibles

  • Les editorials universitàries reafirmen el seu compromís amb la divulgació científica i el coneixement obert a nivell global
  • El portal e-buc.com consolida el seu paper amb milers de publicacions accessibles per a la comunitat acadèmica i el públic general


21.10.2024. Les universitats de la Xarxa Vives celebren, un any més, la Setmana Internacional de l’Accés Obert, una iniciativa global que promou la divulgació lliure i gratuïta del coneixement científic. Aquesta setmana, que tindrà lloc del 21 al 27 d’octubre, és una fita clau en la cultura del open access, que busca trencar barreres d’accés a la informació acadèmica i fomentar la col·laboració entre investigadors, institucions i societats.

Amb el portal e-buc.com, les universitats han fet accessibles més de 2.000 obres en accés obert, abastant una àmplia gamma de disciplines acadèmiques. Aquest repositori col·laboratiu posa a disposició de la comunitat universitària i del públic general monografies, publicacions científiques, i materials educatius de manera gratuïta, reforçant el compromís de les universitats amb la cultura del coneixement obert.

Les universitats han estat a l’avantguarda en la implementació de polítiques i eines que garanteixen la lliure circulació del coneixement. El Grup de Treball de Publicacions de la Xarxa Vives ha estat participant aquesta efemèride des de fa anys, reconeixent la seua importància a escala global. Les editorials que el conformen volen mostrar, així, el seu compromís amb la ciència oberta i subratllar el paper imprescindible de l’edició universitària en aquest model de publicació, des del convenciment que són essencials en l’ecosistema de la ciència oberta com a transmissores del coneixement i garants de la qualitat i les bones pràctiques editorials.

En l’apartat d’accés obert d’e-buc.com es poden trobar obres de les editorials universitàries següents: Publicacions Universitat d’Alacant, Universitat d’Andorra, Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Edicions de la Universitat de les Illes Balears, Publicacions de la Universitat Jaume I, Edicions de la Universitat de Lleida, Edicions de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, Universitat Politècnica de Catalunya – Iniciativa Digital Politècnica, Universitat Politècnica de València, Universitat Ramon Llull, Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, Publicacions de la Universitat de València i Eumo Editorial de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

Durant la Setmana de l’Accés Obert, les universitats de la Xarxa Vives organitzen activitats de sensibilització i una campanya conjunta de promoció: Ciència Oberta en Català. Aquestes accions no només apunten a consolidar la importància de l’accés obert, sinó que també reforcen l’impacte social de la investigació científica i la transferència del coneixement a la societat.

Per a més informació sobre el repositori d’obres en accés obert, visiteu e-buc.com.