18.10.2024. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha estat l’epicentre de la reflexió i el debat sobre la igualtat de gènere amb la celebració de la XII Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats. Durant els dies 17 i 18 d’octubre, la trobada ha centrat els esforços en la prevenció i reparació de les violències masclistes, un tema cabdal que afecta la convivència i seguretat dels espais acadèmics. L’esdeveniment, que ha reunit expertes i acadèmiques, responsables de les unitats d’Igualtat de les universitats de la Xarxa, ha estat un espai de reflexió i intercanvi d’estratègies per a la construcció d’universitats més segures i igualitàries. A través de conferències, taules rodones i tallers, s’han abordat temàtiques clau com la generació d’espais segurs, la importància de la reparació i l’atenció a les víctimes de violències masclistes.
Prevenció i la reparació davant les violències masclistes
La jornada va iniciar-se a l’aula de teatre de la UAB, amb la taula rodona “La prevenció de les violències masclistes com a eix d’intervenció: generar espais segurs a la universitat”. Les intervencions de Montserrat Iglesias, directora de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB; Noemí Canelles, membre de la cooperativa Fil a l’Agulla, i Míriam Comet, professora associada de la Universitat de Barcelona (UB), van posar de manifest bones pràctiques i models d’intervenció en la lluita contra les violències masclistes. La moderadora va ser Esther Zapater, secretària general de la UAB.
A la tarda, la conferència de Tània Sordo, advocada i investigadora de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M), titulada “La reparació com a eix en la intervenció front l’assetjament i les violències masclistes a la universitat”, va aprofundir en la necessitat d’aplicar mecanismes reparadors en situacions de violència. Sordo, autora de la guia “Pràctiques de reparació de violències masclistes”, va aportar una visió actualitzada i basada en l’experiència directa com a investigadora.
La primera sessió va concloure amb un taller sobre autocures en la gestió de violències masclistes i LGTBI-fòbiques, dirigit per Núria Becerra, doctora en Psicologia Social i experta en violències de gènere.
Reunió del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere
En el segon dia de la trobada ha tingut lloc la reunió del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives, a la Sala de Juntes de l’edifici del Rectorat. Aquest grup està format per representants de les universitats membres, i té com a objectiu coordinar accions i projectes que fomenten la igualtat, la diversitat i la inclusió dins del marc acadèmic.
Una trobada consolidada
La XII Trobada d’Igualtat de Gènere continua la tasca de sensibilització i acció iniciada en edicions anteriors. En la seua onzena edició, celebrada el 2023 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), es va debatre sobre els reptes de l’era digital en clau de gènere. Amb cada edició, aquest esdeveniment es consolida com una plataforma imprescindible per avançar cap a la igualtat real i la protecció efectiva de totes les persones en l’entorn universitari.