La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, assumeix la presidència de la Xarxa Vives

06.03.2023. La rectora de la Universitat Jaume I (UJI), Eva Alcón Soler, és des d’avui la nova presidenta de la Xarxa Vives d’Universitats. Així, Alcón pren el relleu de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre Escrivà, qui ha estat fins ara presidenta de la institució complint amb el calendari rotatiu de presidències de la Xarxa. Acompanyen a Alcón en aquest nou repte Oriol Amat i Salas, com a vicepresident I; el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy Llorens, com a vicepresident III, i la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre Escrivà, com a vicepresidenta IV.

Durant la presidència d’Alcón al capdavant de la Xarxa Vives d’Universitats es duran a terme les activitats i accions previstes en el pla anual d’actuació de la institució, que contempla al voltant de 150 iniciatives distribuïdes en 15 programes: Comunicació, Cultura, Estudiants, Igualtat de Gènere, Llengua, Mobilitat, Premis i Ajuts, Programes Sènior, Publicacions, Recerca, Relacions Internacionals, Síndics de Greuges i Universitats Saludables i Sostenibles. Entre d’altres, està previst organitzar la jornada Fòrum Vives [Re]imaginant la mirada de la Universitat cap al territori, on es reflexionarà sobre els models culturals de treball dels programes d’extensió universitària i com definir un model de relacions entre universitat i territori. La coordinació de la jornada anirà a càrrec del Servei d’Activitats Socioculturals de l’UJI.

 

Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats

 També en el marc de la presidència, la Universitat Jaume I acollirà l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats. La Medalla d’Honor és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives en reconeixement a la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades. Des de 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 29 persones dels més diversos àmbits de coneixement. En aquest acte també es lliuraran els premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària 2023 i el premi Jesús Tuson a la recerca en diversitat lingüística.

Una altra activitat prevista és la jornada conjunta dels Grups de Treballs de Llengua i Publicacions. Aquesta sessió està concebuda com un espai d’intercanvi d’objectius i d’experiències on s’abordarà com incentivar la publicació universitària en la llengua pròpia i les oportunitats que ofereix el sector. Així mateix, el curs clourà amb una nova edició de la Lliga de Debat Sènior, competició d’oratòria de l’estudiantat sènior de les universitats de la Xarxa, que tindrà lloc a la Universitat Miguel Hernández d’Elx del 31 de maig al 2 de juny.

La Xarxa Vives d’Universitats és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats. La finalitat de la Xarxa Vives és potenciar les relacions entre les institucions universitàries del País Valencià, Catalunya, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.