20.04.2021. La Xarxa Vives d’Universitats ha actualitzat el Diccionari Biogràfic de Dones (DBD), un recurs en línia que posa en relleu la contribució que les dones han fet a la història dels territoris de parla catalana. El repositori conté 654 biografies destinades a recuperar la memòria històrica de les dones i a estimular la consciència del protagonisme femení en tant que subjectes històrics.
La nova plataforma, amb una imatge renovada i un disseny més intuïtiu, permet realitzar cerques per nom o paraula clau, segle, moviment històric o cultural, condició juridicoètnica i entitat de vinculació del personatge. A més, un mapa interactiu facilita també la cerca geogràfica de biografies. L’eina no només és útil per a investigadores i investigadors i públic en general que vulguen descobrir la vida i l’obra de dones fins ara invisibilitzades en la Història, sinó que esdevé també un recurs docent per a introduir la perspectiva de gènere a les aules.
El DBD va nàixer l’any 2010 sota l’impuls de la Generalitat de Catalunya, el Consell de Mallorca i la Xarxa Vives d’Universitats. El projecte, iniciat per la historiadora Isabel Segura, va estar coordinat per les directores científiques Teresa Vinyoles Vidal i Núria Jornet Benito, de la Universitat de Barcelona (UB), amb el suport de Concepció Rodríguez Parada i Mireia Comas Via, també de la UB, i Carme Senmartí, de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, les quals lideraren un equip multidisciplinari de vora a 150 professionals que va desenvolupar tasques de documentació, recerca, redacció, i coordinació i gestió de continguts, entre d’altres funcions.
El DBD és una publicació que forma part del programa d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats. Juntament amb els informes i les publicacions desenvolupats en aquest àmbit per la Xarxa Vives, respon al compromís de les universitats d’incloure de manera efectiva la perspectiva de gènere en tots els entorns de la docència, la recerca i la gestió universitàries, per així assolir una societat igualitària.