Celebrada a la Universitat Jaume I de Castelló, aquesta sessió s’emmarca dins de la programació dels Fòrums Vives de la Xarxa.
Enguany, més de 150 instituts participaran en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat amb 171 equips d’estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius (d’edats entre 15 i 18 anys). Durant les diferents fases locals que se celebraran a les 14 universitats participants entre els mesos de gener i març, els equips d’estudiants debatran sota la discussió de si l’humor té límits. La fase final se celebrarà de l’11 al 13 d’abril a la Universitat Miguel Hernández d’Elx.
Una de les figures clau que assegura el correcte funcionament de la Lliga de Debat és la dels els caps de jutges, que coordina l’equip de jutges perquè avaluen i valoren les intervencions dels participants en cada debat i apliquen els criteris adients, com la capacitat de treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció i la correcció semàntica i formal, entre d’altres. Per tal de facilitar l’assoliment de les seues funcions, la Xarxa Vives d’Universitats ha organitzat la I Sessió de formació de caps de jutges de les fases locals de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat. Durant la sessió, celebrada ahir 10 de gener a la Universitat Jaume I, els assistents van rebre formació sobre els procediments i la normativa de la seua tasca i sobre les estratègies discursives de l’argumentació oral i el seu posterior anàlisi i reflexió.
Verònica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i cap de jutges de les edicions 2017 i 2018, ha sigut una de les ponents de la jornada. Cantó ha explicat que el major repte al que s’enfronten els caps de jutges d’aquesta activitat és el “d’aplicar l’objectivitat, aportant tot el bagatge de coneixements personals i aconseguir que l’activitat sigui enriquidora per a tots els participants”. Seguidament, Berta Solé, cap de jutges de la fase local de la Lliga a la Universitat Pompeu Fabra i jutgessa de la fase final en les edicions 2017 i 2018, va transmetre als assistents els aspectes clau per a l’avaluació cohesionada de les intervencions entre els equips de jutges. Solé també va aprofitar la seua intervenció per aclarir dubtes que el reglament de l’activitat pot generar als jutges en el desenvolupament de la seua tasca. D’altra banda, Montserrat Vilà, professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en la formació de professionals sobre el discurs oral, va explicar els factors que determinen la realització d’un bon discurs argumentatiu i va aportar nombrosos exemples d’eines útils per aconseguir-lo.
La lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una iniciativa de la Xarxa Vives d’Universitats que, any rere any des de 2014, fomenta l’ús de la paraula entre l’estudiantat sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips.