Compte enrere per a l’inici de XarxaMOOC, el curs de llenguatge d’especialitat en català

Alacant, Barcelona, Palma.- 27/11/2013.- La Xarxa Vives organitza, sota la coordinació de la Universitat d’Alacant (UA), XarxaMOOC, un curs massiu, obert, en línia i gratuït cridat a ser una eina fonamental per a l’aprenentatge de la llengua i la cultura catalana. Sota el el subtítol «Introducció al llenguatge d’especialitat en les universitats de llengua catalana. Eines digitals per als futurs estudiants de la Xarxa Vives», el curs es dirigeix tant a l’alumnat com a professionals i a qualsevol persona interessada en la comunicació científica en català.

El rector de la UA, Manuel Palomar, en qualitat de president de la Xarxa Vives d’Universitats, ha presentat este matí el curs a la sala multimèdia de Rectorat de la UA, en una roda de premsa en la que ha participat també el vicepresident primer de la Xarxa Vives, Joan Viñas; el president de la Comisió de Llengua de la Xarxa, director acadèmic del curs i vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, Carles Cortés i el secretari general del curs, Robert Escolano.

Segons Manuel Palomar, «XarxaMOOC és un dels projectes insígnia que la Universitat d’Alacant coordina dins la presidència de la Xarxa Vives d’Universitats», càrrec rotatiu i que correspon a la UA entre juliol de 2013 i gener de 2014. El rector ha explicat, que “aquest curs vincula les 21 universitats de la regió Vives amb 3 idees-força: el compromís amb el català i el plurilingüisme, la projecció internacional i l’aposta per les noves tecnologies” (audio).

Es tracta del primer curs MOOC en català de llenguatge especialitzat. Segons ha dit el seu secretari general, Robert Escolano, encara que és una eina adreçada en primer terme al públic preuniversitari i de primers cursos de grau de les universitats de la Xarxa, «també està pensada per al futur alumnat de la Xarxa i als estudiants Erasmus que vindran a estudiar als territoris de parla catalana, així com a l’alumnat dels lectorats estrangers i dels cursos de català de les universitats de fora del domini lingüístic amb docència de català» (audio). El curs, a més, és completament obert i això permet que qualsevol professional relacionat amb els àmbits del curs, com també qualsevol persona interessada, s’hi puga inscriure.

La iniciativa compta amb la col·laboració de les institucions i associacions següents: l’Institut d’Estudis Catalans, la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, el TERMCAT, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, la Universitat L’Orientale de Nàpols, la Federació Escola Valenciana, Softcatalà, Un Entre Tants i El Tempir, entre altres.

Palomar ha recordat que la matrícula està oberta i que el curs començarà el pròxim dilluns 2 de desembre.

Al seu torn, el vicepresident primer de la Xarxa, Joan Viñas, ha destacat la participació de 7 universitats de la Xarxa en els continguts i el fet que el curs s’ha incorporat al programa d’activitats del 20 aniversari de la Xarxa, que es commemorarà l’any 2014.

Enfocament didàctic
L’objectiu del curs és facilitar als inscrits un primer contacte amb el llenguatge d’especialitat i la terminologia en català dels àmbits universitaris més representatius i, a més, proporcionar-los una visió general dels elements culturals més representatius (sistema educatiu, geografia i turisme, llengua, mitjans de comunicació, etc.) de la regió Vives.

Al seu desenvolupament han participat distintes unitats de la UA com ara els vicerectorats de Noves Tecnologies i el d’Estudis, Qualitat i Formació, que dirigeixen Francisco Macià i Cecilia Gómez, respectivament.

L’enfocament didàctic que segueix el curs s’inscriu en la metodologia MOOC (Massive Open Online Course), un corrent que ha donat com a fruit iniciatives com ara Coursera o, en la mateixa UA, com UniMOOC Æmprende, un curs massiu sobre empreniment, organitzat per l’Institut d’Economia Internacional i dirigit pel catedràtic i exrector de la UA Andrés Pedreño Muñoz.

El curs està dissenyat amb Google Course Builder, l’eina tecnològica que Google ha creat específicament per a generar cursos en format MOOC, i està allotjat en el portal UAedf, el portal que recopila MOOC i OCW de la UA, i que inaugura el catàleg amb aquest curs.

XarxaMOOC conté vídeos (allotjats en YouTube i subtitulats en català, espanyol, anglès, francès i italià) sobre terminologia, minientrevistes a especialistes, característiques dels textos acadèmics i divulgatius, recomanacions de recursos, revistes i blogs, etc. Les activitats són autocorrectives i aquelles més connectives es vehiculen mitjançant el Google Group del curs i Twitter.

El curs s’articula en les 12 unitats següents, que els inscrits poden seguir lliurement. No obstant això, els creadors del curs recomanen que tots els alumnes del curs facen les 5 primeres unitats més 1 de la seua especialitat, o pròxima, entre les unitat 6-12:

1. Presentació
2. Educació
3. Llengua
4. Mitjans de comunicació
5. Informàtica
6. Dret
7. Geografia i turisme
8. Economia
9. Arquitectura
10. Biologia i ciències naturals
11. Medicina i ciències de la salut
12. Literatura

Les 5 primeres unitats es llançaran en setmanes consecutives, a partir de la presentació. Les unitat 6-12 es llançaran entre el 20 i el 27 de gener. Aquest és el calendari del curs:

El curs tindrà un reconeixement mitjançant badges (‘insígnies’), que acreditaran cada unitat que l’inscrit supere.

Enllaços
Vídeo promocional
Curs
Blog del curs
Twitter
Facebook
Bàners
Portal UAedf

xarxamoocweb