El DBD ret homenatge, en el Dia Mundial del Docent, a la tasca de les mestres dels territoris de parla catalana

Anna Canalias Mestres
Font: Biblioteca de Catalunya. Barcelona

 

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 5/10/2012.- En el Dia Mundial del Docent destaquem 48 biografies de dones que inclou el Diccionari Biogràfic de Dones, com ara M. Carme Roure, Anna Canalias i Angelina Abad, que han esdevingut un referent per la seua vida i trajectòria docent als territoris de parla catalana.

Com a exemple trobem la biografia de M. Carme Roure, protagonitza una més de les històries personals vinculades a l’exili. Mestra a Barcelona, membre de les Joventuts Socialistes Unificades, de FETE-UGT, del PSUC… va col·laborar durant la Guerra Civil en la premsa del partit, en publicacions com UHP, l’òrgan del PSUC i la UGT de Lleida. Com a mestra va estar implicada amb els corrents pedagògics renovadors del moment. Un cop acabada la guerra, s’exilià primer a França. Posteriorment s’establí a l’URSS, on es dedicà a l’ensenyament, especialment d’espanyol. Es va dedicar a treballar amb nens i nenes refugiats de la Guerra Civil espanyola. Més tard es traslladà a Mèxic (1957), on la seva germana Pepita ja treballava a l’Institut Lluís Vives de Mèxic DF, fundat pel Govern de la República amb el suport del president Lázaro Cárdenas. Carme va continuar exercint la seva professió a la Universidad Nacional Autónoma com a professora de rus. També es vinculà a l’ambaixada soviètica i a l’organització Soviet Export Film. No va tornar a Catalunya definitivament fins a 1978, rehabilitada com a mestra gràcies a la Llei d’Amnistia, i encara va poder treballar durant un temps en una escola de barri a Barcelona fins a la jubilació. Va morir l’any 2004, amb poques setmanes de diferència amb la seua germana Pepita.

Aquesta és només una mostra de la riquesa històrica que el Diccionari Biogràfic de Dones posa a disposició de tothom que n’estiga interessat, de les 655 vides, moltes d’elles indèdites, de grans dones dels territoris de parla catalana.

El DBD va ser impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consell de Mallorca amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació. En la seua elaboració, a càrrec de la Xarxa Vives, han treballat investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i de gènere.