Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 06/11/2013.- La Katalanische Herbstakademie ha clausurat enguany la vuitena edició que ha tingut lloc el 17 de setembre al 12 d’octubre de 2013 en el marc del Programa de Qualificació Complementària en llengua i cultura catalana.
El Programa de Qualificació Complementària en llengua i cultura catalanes és un programa d’estudis conjunt amb l’Institut Ramon Llull i 11 universitats alemanyes. Aquest programa fomenta la mobilitat del professorat de la Xarxa Vives a través d’una estada docent a Alemanya per participar a la Katalanische Herbstakademie (acadèmia de tardor).
Enguany, la Katalanische Herbstakademie ha girat entorn a quatre grans blocs temàtics: Patrimoni i gestió cultural, Literatura i traducció, Economia i Periodisme. Un total de 38 estudiants de procedència diversa ha participat en les jornades de treball organitzades amb l’objectiu de promoure l’intercanvi acadèmic en estudis catalans i el debat entre estudiants, institucions i empreses catalanes. Els tallers i seminaris han anat a càrrec d’un grup de set professors i professores de la Xarxa Vives d’Universitats, especialistes en les diverses àrees de coneixement.
El mòdul d’especialització en Literatura i traducció ha estat una novetat e l’edició d’enguany. En aquest mòdul s’ha ofert un curs d’Introducció a la traducció literària impartit a la Universitat de Tubinga, un curs sobre el panorama del món editorial i del sistema literari català impartit a la Universitat del Ruhr, i un taller on els estudiants han realitzat com a projecte final, una traducció a l’alemany de fragments de la novel·la Curial e Güelfa. Posteriorment han compartit i discutit la traducció amb els estudiants del grau en Traducció i Interpretació de la Universitat d’Alacant per videoconferència.
Els participants rebran el certificat de la Qualficació complementària/Zusatzqualifikation Katalanische Sprache und Kultur expedit per l’Institut Ramon Llull i la universitat corresponent. A més, els estudiants que ho desitgin podran participar en el programa de pràctiques en empreses i institucions catalanes. Amb l’objectiu de qualificar-los per al mercat laboral europeu, les pràctiques incorporen els estudiants en els processos i les rutines productives d’una empresa o institució catalanoparlant immersa en la internacionalització dins del mercat global multilingüe.